Pride-portret: Hans Hutting

Hans Hutting (hij/hem) is docent Fashion design op het mbo en eigenaar van het modelabel Fundies for funny peeps. Hij ontwerpt en maakt kleding van restanten van de mode-industrie gericht op de lhbtiq+-gemeenschap. Daarnaast is hij drag queen onder de naam Nikki Pleasure.

Hans Hutting is een jonge witte man met een baardje en een bril. Hij draagt oorbellen en een grote, kleurige kraalketting om zijn nek. Hij heeft een tatoeage op zijn hals. Hans staat in zijn mode-atelier.
Beeld: ©Ministerie van OCW
Hans Hutting

Opvoeden

“Iedereen mag gezien worden, iedereen telt mee. Dat is de boodschap die ik mijn studenten probeer mee te geven. Voor de klas staan is meer dan lesgeven alleen. Je bent ook aan het opvoeden. Dus als ik een student hoor zeggen dat iemands werk ‘gay’ is, dan ga ik het gesprek aan. Dan vraag ik: ‘Wat bedoel je precies daarmee?’ En ik leg uit dat zo’n woord heel veel impact kan hebben op iemand anders. Het is belangrijk om het gesprek aan te aan. Zo creëer je bewustwording.”

Homofobie

“Een keer heb ik meegemaakt dat ouders vonden dat hun dochter geen les hoorde te krijgen van iemand zoals ik. Mijn manager nam het voor me op. Hij zei: ‘Dat is jullie probleem, want Hans is een heel goede docent.’ Dat soort dingen maak je helaas mee. Wat het met me doet? Ik vind het vooral treurig voor de student. Zij had volgens mij nergens problemen mee, maar haar ouders wel. En daarom moest zij naar een andere school. Dat heeft veel invloed op je ontwikkeling als student.”

Nikki Pleasure is een drag queen en staat uitbundig gekleed op een dak met haar rechter been omhoog. Ze draagt grote roze hakken.
Beeld: ©Ministerie van OCW
Nikki Pleasure (eigen foto)

Nikki Pleasure

“Naast mijn rol als docent en ondernemer ben ik ook nog drag queen. Voor mij is dat vooral een verlengstuk van wat ik doe. Mijn alter ego is Nikki Pleasure. Het begon ooit als grap, een persiflage op Nikki Plessen. Langzaam groeide ze uit tot haar eigen persoonlijkheid. Ze is vooral erg hysterisch, grappig én educatief. Nikki probeert mensen nader tot elkaar te brengen met workshops, cursussen, noem maar op. En vooruit: af en toe ook een leuke lip sync natuurlijk.”

Bevrijdend en leuk

“Op 5 augustus vaar ik als Nikki mee op de OCW-boot. Het kost me 2 á 3 uur om in haar rol te kruipen. Pas als m’n pruik goed zit en ik m’n wimpers op heb, voel ik me op en top Nikki. Het is heel bevrijdend om haar te zijn. Het is ook beetje dat innerlijke kind in jezelf, dat alles mag en alles kan. Je mág je gewoon verkleden. Dat is bevrijdend en leuk. Het is vooral heel veel plezier hebben. Maar het gaat voor mij ook erg over kunst. Een schilder gebruikt een doek. Ik gebruik mijn lichaam als canvas. En natuurlijk maak ik als modeontwerper hysterische outfits voor Nikki.”

Queer at leisure

“Met mijn mode-label Fundies probeer ik maatschappelijke inclusie op een duurzame manier aan te jagen. Mijn klanten zijn vooral mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap. Ik noem het ‘queer at leisure’, maar het is meer dan dat. Van hysterische avondjurk tot een slipje: het is unieke en opvallende kleding. Geen collecties, alleen losse items. Ook voor artiesten en performers. Alles mag, alles kan.”

Plezier en acceptatie

“Wat ik wil bereiken voor de lhbtiq+-gemeenschap is dat iedereen ziet dat je vrijheid op een andere manier mag ervaren. En natuurlijk ook een stukje plezier en acceptatie. Dat is belangrijk, zeker nu de community in de verdrukking is. In mijn eigen bubbel merk ik dat gelukkig niet, maar ik zie het wel in de media. Ik wil mensen laten zien waar we voor staan: liefde. Dat is mijn boodschap aan iedereen: leef in liefde. En je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar. Juist die verschillen zijn heel mooi.”

Hans Hutting is een jonge witte man met een baardje en een bril. Hij draagt oorbellen en een grote, kleurige kraalketting om zijn nek. Hij heeft een tatoeage op zijn hals. Hans staat in zijn mode-atelier.
Beeld: ©Ministerie van OCW

Bedreigingen

“Bedreigingen richting drag queens vind ik heel treurig. Wij zijn geen bedreiging, wij komen in liefde. Kinderen voelen dat aan. Die snappen gewoon dat het een feestje is. Dat het om plezier gaat. Maar mensen die met haat aankomen, dat is juist heel erg schadelijk voor kinderen. Het mooiste wat ik ooit meemaakte als Nikki Pleasure is dat een meisje op me afstapte en zei: ‘Oh mevrouw, later als ik groot ben, wil ik net als jij worden.’ Dat kind was helemaal weg van mij. Dat ontroerde me.”

Boom planten

“Pride is belangrijk, want zichtbaarheid van de lhbtiq+-gemeenschap laat zien dat we een vredelievende beweging zijn. Waarom zou je dan met haat naar ons toe komen? Dan kun je beter je energie gebruiken om een boom te planten ofzo. Daar heeft de wereld tenminste wat aan.”

OCW en lhbtiq+-emancipatie

Met Pride verwelkomt Nederland lhbtiq+ personen van over de hele wereld voor een uitgebreid programma in Nederland. We vieren diversiteit en laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. De botenparade door de grachten van Amsterdam is wereldberoemd.

Nog altijd krijgen lhbtiq+ personen in Nederland en in de rest van de wereld dagelijks te maken met discriminatie of intimidatie. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt met een actief emancipatiebeleid aan gelijke behandeling van én kansen voor lhbtiq+ personen. Bijvoorbeeld het gebied van arbeid, zorg, veiligheid, onderwijs en wetgeving. Zo verkennen de ministeries van OCW en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de vormgeving van een wettelijk transitieverlof. Lees meer over lhbti-emancipatie op de website van de Rijksoverheid.