Spanning stijgt in aanloop naar centrale examens

Over enkele dagen beginnen de eindexamens in het voortgezet onderwijs. Een spannende periode, niet alleen voor leerlingen, maar ook voor docenten en overig onderwijspersoneel. Bij Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard leggen ruim 300 vmbo-leerlingen dit jaar eindexamens af. Examensecretaris Charmaine van der Klein legt uit wat er komt kijken bij de organisatie van de eindexamens en vmbo-leerling Stan Wijnen vertelt of hij al zenuwachtig is.

Tekst en foto's: Thomas de Leeuw

Stan Wijnen

Vmbo-kader 4, profiel Zorg en Welzijn

Zie je Stan Wijnen lopen op het imposante schoolterrein van Were Di? Grote kans dat hij zijn oordopjes in heeft. Want muziek betekent alles voor hem. "Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Thuis zing ik de hele dag. Ik ben ook nooit chagrijnig, want muziek maakt me vrolijk.” Eerder dit jaar zong en speelde Stan nog in de schoolmusical. “We deden de Addams Family en ik zat in het ensemble als een van de grootouders, de dode mensen.”

Maar nu is het even voorbij met de pret. Want Stan maakt zich op voor z’n eindexamens. Dat vindt hij best spannend, maar tegelijkertijd kijkt hij er ook naar uit. “Ik heb vier jaar op deze school gezeten en hoewel ik het best leuk vind, is het ook wel mooi geweest. Ik ben blij als ik er klaar mee ben.”

Stan Wijnen is vmbo-kader 4 leerling op het SG Were Di in Valkenswaard.
Beeld: ©Ministerie van OCW
Stan Wijnen: "Ik ben blij als ik er klaar mee ben.”

Stan doet examens in Nederlands, Engels, biologie en maatschappijkunde. Hij staat er over het algemeen best goed voor, zegt hij: “Ik hoef bijna niks te doen en haal vooral voldoendes. Behalve voor maatschappijkunde. Daar sta ik een 5,4 voor. Het is niet dat ik maatschappijkunde niet interessant vind. Integendeel! Maar het komt gewoon niet altijd binnen. Ik ga dus alle samenvattingen nog eens goed lezen. Daar staan de belangrijkste dingen in die je moet weten.”

De weken voor de meivakantie had Stan praktijkexamens. Als we hem spreken, heeft hij net zijn laatste praktijkexamen achter de rug. “Het ging goed en ik denk dat ik het wel gehaald heb. Ik doe het profiel Zorg en Welzijn en tijdens de praktijkexamens moet je laten zien dat je genoeg vaardigheden hebt geleerd. Vandaag was het iets met kinderen en een ontmoetingscentrum. Rekenopdrachten en kleine toetsjes. De week hiervoor had ik praktijkexamens over EHBO en koken.”

Als Stan zijn diploma heeft gehaald, gaat hij mbo verpleegkunde studeren. Hij wil het liefst mensen helpen. Kinderen, jongvolwassenen, ouderen. Het maakt hem niet uit, als hij maar een bijdrage kan leveren. De eerste week van de meivakantie gaat Stan werkervaring opdoen in een animatieteam op een camping in Ommen. En daarna vol aan de studie. Met een muziekje op, komt dat vast goed.

Charmaine van der Klein

Examensecretaris vmbo

Tegen de tijd dat de centrale examens van start gaan, zit het grootste deel van het werk van Charmaine van der Klein er al op. Ze is sinds november examensecretaris vmbo op het Were Di en in die rol doet ze alles wat met de eindexamens te maken heeft. Ze vertelt: “Dat begint al vroeg in het schooljaar met alle voorbereidende werkzaamheden, zoals het bestellen van examens, het maken van de roosters, het invoeren van leerlingengegevens in de systemen en controleren dat alles klopt.”

Een goede examensecretaris moet volgens Charmaine vooral secuur zijn. En dat maakt haar een geschikte persoon voor deze rol, want ze noemt zichzelf een echte control freak. “Ik kan ook ontzettend balen als ik een foutje maak. Bijvoorbeeld als ik iemand vergeten ben toe te voegen aan een e-maillijst. Maar daar leer je dan weer van en de volgende keer gebeurt het niet nog een keer.”

Charmaine van der Klein is examensecretaris vmbo op het SG Were Di in Valkenswaard.
Beeld: ©Ministerie van OCW
Examensecretaris Charmaine van der Klein: "Wat zou het fijn zijn als straks bijna iedereen geslaagd is."

Verder is het volgens de examensecretaris belangrijk dat je plezier hebt in je werk. “Dan krijg je good will bij de docenten en dat is belangrijk. Uiteindelijk moet je het toch samen met elkaar doen. Ik zorg dus dat ik korte lijntjes met collega's houd en dat ze me goed kennen. Dan weten ze me te vinden."

Met nog een paar dagen te gaan voor de meivakantie is Charmaine nu vooral bezig met de indeling van de lokalen tijdens de examens. Een hele puzzel, legt ze uit: “De meeste examens worden achter de computer afgenomen. Dat is niet alleen voor de leerlingen handig, het scheelt ook veel nakijkwerk. Maar Pietje mag niet naast Karel zitten en Jantje mag weer niet naast Merel zitten.”

Al met al is het druk, maar niet te druk, zegt ze: “Ik denk dat ik het nu drukker heb dan straks met de examens. Dan ben ik er ook, maar ik verwacht niet teveel akkefietjes. Bovendien houd ik wel van een beetje drukte en reuring. En ik kijk ook echt uit naar de diploma-uitreiking. Wat zou het fijn zijn als straks bijna iedereen geslaagd is. Het is toch een bijzondere lichting leerlingen. Ze zijn begonnen toen corona begon en deze leerlingen hebben behoorlijk veel last gehad van de coronaregels.”

Het is ook de eerste keer sinds corona dat de examens weer “normaal” plaatsvinden. Charmaine merkt dat docenten dat spannend vinden. “Ik voel nog wat onzekerheid erover. Zo van: hoe deden we dat ook alweer? Ik vind het ook wel spannend, maar het komt ongetwijfeld allemaal goed.”

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt aan een slim, vaardig en creatief Nederland. OCW wil dat iedereen goed onderwijs volgt en zich voorbereidt op zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Verder wil het ministerie dat iedereen cultuur kan beleven en dat leraren, kunstenaars en wetenschappers hun werk kunnen doen.