Manouk van de Lustgraaf over haar werk als wetgevingsjurist bij OCW

Manouk van de Lustgraaf volgde een traineeship als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en daarna is ze gebleven. “In mijn werk kan ik veel creativiteit kwijt. We zijn altijd aan het puzzelen: hoe kunnen we het onderwijs beter maken en hoe kunnen we de vaardigheden van kinderen en jongeren verbeteren?”

Met wie spreken we?

  • Naam: Manouk van de Lustgraaf
  • Leeftijd: 26
  • Functie: Wetgevingsjurist Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Primair- en Voortgezet Onderwijs
  • Woonplaats: Amsterdam
  • Opleiding: Bachelor Rechtsgeleerdheid en Economie, masters Gezondheidsrecht en Privaatrecht, postinitiële master wetgeving
Manouk, een blonde vrouw van halverwege de twintig, zit op een bankje. Ze draagt een ronde bril, heeft haar benen over elkaar geslagen, haar handen op haar knie en kijkt lachend schuin opzij in de camera.
Beeld: ©Ministerie van OCW
Manouk van de Lustgraaf

Loopbaan

“Na mijn bachelor Rechtsgeleerdheid en Economie in Leiden heb ik eerst de master Gezondheidsrecht gedaan: ik had altijd al interesse in de gezondheidszorg. Privaatrecht is een wat bredere opleiding, dat vond ik een interessante aanvulling. Na mijn afstuderen heb ik me ingeschreven voor een traineeship bij de Academie voor wetgevings- en overheidsjuristen. Ik had vanwege mijn achtergrond niet verwacht dat ik bij OCW zou worden geplaatst en wist niet veel van het onderwijsrecht, maar vond het gelijk leuk om hier aan de slag te gaan. Ik ging meteen aan het werk bij het team wetgevingsjuristen dat werkt aan het Primair en Voortgezet Onderwijs. Ondertussen is mijn traineeship afgelopen, maar ik ben gebleven.”

Betrokken bij de maatschappij

“Mijn studie was vooral gericht op de advocatuur en het bedrijfsleven. In die vakgebieden gaat het vaak over geld verdienen en winst maken. In die sfeer voelde ik me niet echt thuis. Bij de overheid zijn mensen meer betrokken bij de maatschappij, ze willen vaak doen wat goed is voor de samenleving. Ook heb ik altijd interesse gehad in de politiek, en daar zit je bij een ministerie natuurlijk dicht bovenop.”

“Tijdens de studie Rechten leer je vooral hoe wetgeving wordt toegepast. Ik had er nooit echt bij stilgestaan dat die wetten ook door mensen geschreven worden. In colleges had ik vaak vragen bij wetten: het ontbreekt in wetten wel eens aan duidelijkheid en logica. Daar kan ik nu zelf wat aan doen, al heb ik door mijn werk bij het ministerie ook wel gezien hoe complex het schrijven van wetten is.”

Wetgeving is samenwerken

“Ik zag voor me dat wetgevingsjuristen de hele dag zitten te tikken achter hun bureau. Nu weet ik dat dat maar 20% van het werk is. De andere 80% bestaat uit overleggen, meedenken over beleidsvoornemens en het toetsen van ideeën. We sparren vaak met mensen uit het veld: hoe lossen we een probleem op? Ik kijk met een juridische blik: hoe kunnen we ideeën vastleggen in wetten? Vervolgens ben ik verantwoordelijk voor de verdere wetgevingsprocedure. We doen uitvoeringstoetsen, werken het wetsvoorstel nader uit en vragen advies aan de Raad van State. Hun input verwerken we weer en dan leggen we het wetsvoorstel voor aan de Tweede en Eerste Kamer. Ook helpen we de minister bij het beantwoorden van Kamervragen. Soms kan het wel wat bureaucratisch zijn, maar dat is ook logisch: er zijn veel belangen betrokken bij het werk van een ministerie.”

Politieke dynamiek

“In mijn werk kan ik veel creativiteit kwijt. We zijn altijd aan het puzzelen: hoe kunnen we het onderwijs beter maken en hoe kunnen we de vaardigheden van kinderen en jongeren verbeteren? En hoe krijgen we maatregelen op een goede manier vastgelegd in wetgeving? Het werk is ook heel politiek. Iedereen vindt wel wat van het onderwijs. We moeten vaak dingen aanpassen of met spoed beslissingen nemen. Die spoedgevallen vind ik erg leuk, dus daar ben ik vaak bij betrokken. Zo heb ik gewerkt aan de spoedwetgeving voor de eindexamenmaatregelen in coronatijd. Dat was mijn vuurdoop: een hectische tijd. De impact van die wetten zag je meteen in het nieuws. Van Het Parool kreeg ik een pushmelding: ‘Dit zijn de nieuwe maatregelen voor de eindexamens’. Die had ik net geschreven.”

Kom jij impact maken bij OCW?

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden als wetgevingsjurist bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Ga dan naar onze LinkedIn vacaturepagina of kijk voor alle Rijksbrede wetgevingsjurist vacatures op de website van Werken voor Nederland.

Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van deze publicatie?  Vul dan ons contactformulier in, of stuur ons een DM via een van onze sociale mediakanalen.