Nationaal Slavernijmuseum

Nederland krijgt in Amsterdam het Nationaal Slavernijmuseum. Het museum wil een brug bouwen van het gedeelde verleden, via een hoopvol heden, naar een gezamenlijke toekomst. In 2030 zal het museum zijn deuren openen voor het publiek. Het museum behandelt de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis en de slavernijgeschiedenis in Azië, en het Indisch-Oceanisch gebied.

Kwartiermakers Nationaal Slavernijmuseum: John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt
Beeld: ©Isaac Owusu
Kwartiermakers Nationaal Slavernijmuseum: John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt

Vertel het hele verhaal

Drie kwartiermakers Slavernijmuseum Peggy Brandon (Museaal), John Leerdam (Maatschappelijk) en David Brandwagt (Fysiek) schreven samen een museaal ondernemingsplan, een plan voor aanloopprogrammering en een voorstel voor de locatie van het museum. Onlangs presenteerden de drie kwartiermakers hun plan ‘Vertel het hele verhaal’ voor de oprichting en bouw van het Nationaal Slavernijmuseum aan staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Touria Meliani. Het museum zal zich richten op een breed publiek, met focus op educatie, kunst, kennis en onderzoek. Dit en meer adviseren Peggy Brandon, John Leerdam, en David Brandwagt.

Meer informatie over het oprichtingsplan: Vertel het hele verhaal - Gemeente Amsterdam

Participatie

Aan de basis van het plan ‘Vertel het hele verhaal’ liggen een uitgebreide verkenning en participatie in Europees-Nederland, op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Sint-Eustatius, Saba en in Suriname waarbij dialoog en verbinding met de nazaten en andere betrokkenen centraal stond. Tevens is inspiratie en kennis opgedaan in de Verenigde Staten en Benin. De uitkomsten van dit participatietraject zijn een belangrijke bron voor het museumconcept, de locatie en het gebouw. De participatie staat beschreven in het verslag ‘Over ons en met ons’.

Meer informatie over het participatieverslag: Over ons en met ons - Gemeente Amsterdam

Illustratie van een handgeschreven tekst van Anton de Kom
Beeld: ©BuroBraak

Vervolg

De komende periode vindt besluitvorming plaats over het plan ‘Vertel het hele verhaal’. Naar verwachting opent het Nationaal Slavernijmuseum in 2030 de deuren. Tot die tijd

organiseert het Nationaal Slavernijmuseum een aanloopprogrammering, zodat het publiek alvast kan kennismaken met het museum en in gesprek zal blijven over het slavernijverleden. De eerste pop-up tentoonstelling werd eind maart geopend en is tot en met 12 augustus te zien in de tijdelijke expositieruimte van het Verzetsmuseum in Amsterdam. Hierna volgen nog andere tentoonstellingen, onder meer in het Nationaal Archief in Den Haag, het Zeeuws Archief en het Allard Pierson museum. 

Verzet tegen Slavernij

De tentoonstelling Verzet tegen slavernij is een samenwerking van het Nationaal Slavernijmuseum, met het Verzetsmuseum Amsterdam. De tentoonstelling heeft dezelfde titel als het jaarthema van de aanloopprogrammering. Je krijgt een beeld van de omvang van de Nederlandse slavernijgeschiedenis en de tentoonstelling belicht zowel het verzet van tot slaaf gemaakte mensen als de anti-slavernijbeweging in Nederland. De makers laten je als bezoeker stil staan bij deze belangrijke periode uit onze geschiedenis, en de mensen die hebben bijgedragen aan de uiteindelijke afschaffing van de slavernij. Kijk voor bezoekerstijden en tickets op: Verzet tegen slavernij – Verzetsmuseum.

Meer informatie

Voor informatie en actueel nieuws over het Nationaal Slavernijmuseum ga je naar: Nationaal Slavernijmuseum - Gemeente Amsterdam.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.